Proprietăți Celulă Închisă

Spuma rigida de poliuteran este o substanta care nu putrezeste, stabila fata de mucegai, rugina, cocleala si fata de detritusi, resturi, inodor si este un produs chimic neutru. De asemenea este rezistent la materialele folosite de obicei in constructii si inert din punct de vedere biochimic. Mai arata o mare rezistenta la dizolvanti folositi in constructii ca cei continuti in vopsele, adezivi, paste bituminoase, conservanti de lemn si glet, chit de etansare. Mai este stabil la gaze de esapament si la atmosferele industriale agresive. Aceste caractzeristici il fac un produs in mod special indicat in constructii datorita stabilitatii sale si durabilitatii indeluingate. Totusi vom enumera problemele care pot sa apara, descriind cauzele lor, cat si metodele de prevenire si posibilele solutii.

Degradare

Spuma rigida de poliuteran datorita naturii sale, nu este stabila fata de radiatia ultravioleta. Aceasta produce in aplicarile exterioare o degradare, care in principiu este superficiala, dar care cu trecerea timpului poate sa ajunga sa distruga spuma. Pentru evitarea acestei actiuni mereu trebuie sa se reacopere aplicarile exterioare prin materiale specifice de protectie contra radiatiei ultraviolete. In cazul spumelor partial degradate, trebuie sa se procedeze la o remediere cu o periuta de cu varf ascutit si apoi aplicare din nou poliuretan.

Prin agenti chimici

Chiar daca poliuteranul prezinta o buna rezistenta fata de de majoritatea produselor chimice acizii minerali puternici si cativa dizolvanti ataca poliuteranul, fapt pentru care nu este recomandat pentru folosirea in care ar fi in contact cu acest fel de produse.

Prin actiune mecanica

In aplicarile unde poliuteranul ar trebui sa reziste eforturilor mecanice (acoperiri, invelitori, terenuri circulabile, etc.), trebuie sa se aleaga densitatea adecvata pentru cerintele care ar fi necesare, si de asemenea sa se realizeze o protectie care sa efectueze o distribuire a sarcinilor in scopul de a evita deteriorarea sa. Si animale ca pasari sau pui pot deteriora spuma, pentru care este convenabil sa faci o protectie a poliuretanului.

Decolari, Desprinderi

Prin aplicare pe suprafata rece

In proiecttile asupra suprafetelor foarte reci (la mai putin de 5 grade C), se poate ca reactia poliuretanului in zona de contact cu substratul sa nu fie buna, ceea ce ar provoca o aderare defectuasa. Pentru prevenirea aparitiei acestui defect, trebuie sa se evite aplicarile la aceste temperaturi.

Prin prezenta umiditatii

Aplicarea asupra suporturilor umede face ca aderenta sa nu fie corecta, ceea ce ar provoca aparitia pungilor si desprinderea poliuteranului in zona aplicata. Prin urmare nu trebuie sa se proiecteze pe suprafete ude sau cu condensari de superafata.

Prin aplicarea pe suprafete neconsistente

Munca pe suporturi care nu ar fi stabile, fixe (de exemplu substraturi foarte nisipoase) face ca datorita contractiei normale a poliuteranului, acesta sa poata sa se ridice tragand dupa sine suprafata asupra careia s-a aplicat. In toate cazurile unde ar fi avut probleme de desprinderi, trebuie sa procedeze ridicand aceste zone, pregatind adecvat suportul aplicand din nou produsul.

Excesive contractii sau deformari ale spumei

Prin aplicarea densitatii foarte scazute

Pentru fiecare aplicare trebuie sa se aleaga densitatea adecvata pentru scopul careia ii este destinata si in niciun caz nu va fi mai mica de 30 kg/mc.

Prin aplicarea concentratiilor, grosimii stratului foarte gros, voluminos

Proiectia concentratiilor, grosimii stratului mai mari de 20 mm face ca stabilitatea dimensionala a spumei sa nu fie satisfacatoare, ceea ce poate provoca probleme de concentatii.
In aceste cazuri va trebui sa se analizeze problema si sa se evalueze daca se procedeaza la eliminarea si noua aplicare a produsulu, sau daca se poate solutiona prin repararea zonelor afectate.

Aparitia crapaturilor, fisurilor

Prin spatii de dilatare

Aplicarea poliuretanului pe spatii de dilatare poate provoca sa se poata ajunge la a se fisura poliuretanul prin miscarile substratului. Acest defect capata importanta speciala in invelitori, acoperisuri sau teraseunde aparitia de fisuripoate sa rupa impermeabilizarea. Pentru a evita aceasta problema este necesar sa se faca un tratament adecvat, cum ar putea fi acoperind spatiul de dilatatie cu o membrana separatore de mai putin de 30 cm latime si aplicand poliuretanul deasupra lui. In concluzie, este cazul sa se desprinda, separe indicele cel mai scazut al accidentului aparut in lucrarile cu poliuteran aplicat

Comments are closed.